Dezinsectie tantari

Dezinsectie tantari

Dezinsectie tantariTantarii sunt muste mici, care constituie familia Culicidae. Femelele celor mai multe specii sunt ectoparaziti, ai caror muschi de forma tubulara (numiti proboscis) strapung pielea gazdei pentru a consuma sange. Pentru a scapa de ei este nevoie de dezinsectie tantari. Cuvantul "tantar" (format din mosca si diminutivul)  este termenul spaniol pentru "zburatoare mica".

Tot ce trebuie sa stiti despre dezinsectie tantari

Mii de specii se hranesc cu sange de diferite tipuri de gazde, in special vertebrate, inclusiv mamifere, pasari, reptile, amfibieni si chiar unele tipuri de pesti. Unii tantari ataca, de asemenea, nevertebratele, in special alte artropode. Desi pierderea de sange este rareori importanta pentru victima, saliva tantarilor cauzeaza adesea o eruptie iritanta care este o problema serioasa. Cu toate acestea, mult mai grave sunt rolurile multor specii de tantari ca vectori de boli. Trecand de la gazda la gazda, unii transmit infectii extrem de daunatoare, cum ar fi malaria, febra galbena, Chikungunya, virusul West Nile, febra dengue, filariasis, virusul Zika si alte arbovirusuri, facandu-l cea mai periculoasa familie de animale din lume.  Cel mai vechi tantar cunoscut, cu o anatomie similara speciei moderne, a fost gasit in chihlimbarul canadian de 79 de milioane de ani din Cretacic. O specie de sora mai veche, cu caracteristici mai primitive, a fost gasita in chihlimbarul birmanez, care are o vechime de 90 pana la 100 de milioane de ani. Doua fosile de tantari au fost gasite care arata foarte putine schimbari morfologice in tantarii moderni fata de omologii lor de acum 46 de milioane de ani. Aceste fosile sunt, de asemenea, cele mai vechi in care cercetatorii  au gasit vreodata sange conservat in abdomenul lor.  In ciuda faptului ca fosilele nu au fost gasite mai devreme de Cretacic studiile recente sugereaza ca cea mai veche dovada de tantari  care au dus la aparitia familiilor Anophelinae si Culicinae a avut loc acum 226 milioane de ani.

Speciile Anopheles din trecut si ale lumii noi se crede ca au aparut in urma cu aproximativ 95 de milioane de ani in urma.

Anticorpii gambiae Anopheles se afla in prezent in specia in formele moleculare M (opti) si S (avanah). In consecinta, unele pesticide care lucreaza pe formularul M nu mai functioneaza pe formularul S. Peste 3500 de specii de Culicidae au fost deja descrise. Ele sunt, in general, impartite in doua subfamilii care, la randul lor, cuprind aproximativ 43 de genuri. Aceste cifre sunt supuse unor schimbari continue, deoarece sunt descoperite mai multe specii, iar studiile ADN obliga la rearanjarea taxonomiei familiei. Cele doua subfamilii principale sunt Anophelinae si Culicinae, cu genele lor asa cum se arata in subsectiunea de mai jos. Distinctia are o mare importanta practica deoarece cele doua subfamilii tind sa difere in semnificatia lor ca vectori de diferite clase de boli. Aproximativ, bolile arbovirale, cum ar fi febra galbena si febra dengue, tind sa fie transmise de speciile Culicine, nu neaparat in genul Culex. Unii transmit diverse specii de malarie aviara, dar nu este clar ca ei transmit vreodata orice forma de malarie umana. Unele specii transmit totusi diverse forme de filariasis.

Speciile anopheline, din nou nu neaparat in genul Anopheles, poarta uneori arbovirusuri patogene, dar nu este inca clar ca le transmit vreodata ca vectori eficace. Totusi, toti cei mai importanti vectori ai malariei umane sunt Anophelinele.